- Nederlandse boeren kunnen profiteren van een grotere vraag als teelt in Zuid-Europa moeilijker wordt door klimaatverandering.
- Dat stellen onderzoekers van ABN AMRO en Wageningen University & Research in een dinsdag gepubliceerd rapport.
- Ook de Nederlandse akkerbouw zal zich echter moeten aanpassen aan extreem weer, zoals langere perioden van droogte en extreme regenval.
- Lees ook: Appels en peren vergelijken: opmars peren bij Nederlandse telers zet door met ruim 10.000 hectare en jaaropbrengst van 351 miljoen kilo
De Nederlandse akkerbouw kan profiteren van een grotere vraag als teelt in gebieden in Zuid-Europa door klimaatverandering moeilijker wordt. Maar ook in Nederland moeten boeren zich aanpassen aan extreem weer zoals langere droogtes en korte periodes met stortbuien.
Dat stellen ABN AMRO en Wageningen University & Research in een gezamenlijk onderzoek.
Om met dat veranderende weer om te kunnen gaan, zouden boeren kunnen denken aan waterbergingen. Daarin kan bij stortbuien water worden opgevangen dat benut kan worden in periodes van droogte om gewassen te besproeien.
Maar met dat water moet ook zuiniger worden omgesprongen. Daarbij kunnen methodes als druppelirrigatie, waarbij gewassen geleidelijk en plaatselijk water krijgen, worden doorontwikkeld. Verder zien de onderzoekers in veredeling een mogelijkheid om gewassen te creëren die beter tegen droogte kunnen.
Voor elke boer is het echter verschillend hoeveel hun opbrengsten teruglopen door extreem droog weer. En daar hangt ook mee samen hoe rendabel investeringen in innovaties zijn.
Hoewel de transitie naar een duurzamere vorm van landbouw in eerste instantie zal drukken op het financiële resultaat van boeren, kan de inkomstenderving door droogte zo groot zijn dat het toch loont om te investeren in bijvoorbeeld een irrigatiesysteem in combinatie met waterberging, concluderen de onderzoekers.
"De overgang naar meer duurzame vormen van akkerbouw dient in samenspraak met akkerbouwers, ketenpartijen en overheden vorm te krijgen", stelt sectoreconoom Nadia Menkveld van ABN AMRO.